10 tipů, jak se zbavit chutí na sladké

Pro většinu lidí je to lákavé, ale bohužel také návykové – sladké limonády, čokolády, sušenky, zákusky nebo zmrzlina. Tyto pochutiny obsahují jednoduché cukry a mnoho prázdných kalorií, naší postavě rozhodně neprospívají. Jak ale těmto chutím odolat?

Dostatečně velká porce snídaně vám pomůže zbavit se chutí na sladké

  1. Pravidelně a dostatečně snídejme. Vyvážená snídaně by měla nastartovat naše tělo, náš den, dodat nám dostatečné množství energie. Ráno potřebujeme komplexní sacharidy, ale když je doplníme o kvalitní tuky a bílkoviny, nebudeme mít delší dobu hlad. V ranních hodinách není problém dopřát si ani ovoce. Ideální snídaní může být například ovesná kaše, do které přidáme protein či jogurt, ovoce, oříšky a semínka.
  2. Zařaďme do jídelníčku více bílkovin. Dopřejme si maso, vejce, šunku, jogurt, tvaroh nebo sýr.  Bílkoviny  jsou pro hubnutí velice důležité, pomáhají nám chránit svalovou hmotu. Měly by tvořit 20-30 % našeho denního příjmu energie. Můžeme sáhnout i po kvalitním proteinovém drinku
  3. Snažme se jíst potraviny, které jsou co nejméně průmyslově zpracované. Mnoho výrobků, do kterých bychom to ani neřekli, má ve složení na prvním místě cukr a seznam ingrediencí je na několik řádků. To není potravina prospěšná našemu zdraví ani hubnutí, vždy je dobré číst etikety.
  4. Pokusme se prozatím alespoň omezit konzumaci sladkostí. Když si dáme sladkou limonádu nebo balíček sušenek, vyvolá to v nás touhu po dalších sladkých potravinách. Cukr vyvolává chuť na další cukr.
  5. Najděme si zdravější alternativy. Pokud nás přepadne chuť na sladké, sáhněme po ovoci, oříšcích nebo po kousku kvalitní hořké čokolády.
  6. Dopřejme si delší spánek. Neustálé chutě na sladké můžeme mít i proto, že tělo potřebuje dodat energii, a tak zatouží po rychlých cukrech.
  7. Zkusme omezit stres. Já vím, tohle je těžký úkol. Ale pokusme si vymezit si čas pro sebe, na to, abychom se za den na chvíli zastavili, četli si oblíbenou knížku anebo třeba zašli na lekci jógy.
  8. Problém může být také ve velkém kalorickém deficitu. Pokud chceme zhubnout co nejrychleji a svůj příjem energie se snažíme držet na příliš nízké hodnotě, naše tělo volá po cukru jako po rychlém zdroji energie. Je lepší zvolit pozvolnější cestu a menší kalorický deficit.
  9. Pomůže nám pohyb. Když nás přepadne chuť na sladké, výborné řešení této situace je sport, při kterém na tuto potřebu jednoduše zapomeneme. Zkusme se jít projít, proběhnout nebo si jen doma na chvíli zacvičme.
  10. Nezapomínejme se odměnit. Většina z nás nemá problém vyčítat si, když šlápneme vedle, když si dáme nezdravou potravinu, kterou bychom neměli jíst. Ale důležité jsou také odměny. Když se nám naopak podaří za celý týden neuklouznout nebo třeba i jen omezíme konzumaci čokolády, je to důvod k radosti. Můžeme si koupit nové šaty, po kterých už dlouho pokukujeme, anebo třeba zajít s kamarádkou do kina.
Odpočinek je pro hubnutí velice důležitý