Sacharidy a dieta - jde to dohromady?

Dříve se za velké tabu při hubnutí považovaly tuky, nyní jsou sacharidy tou složkou stravy, o které se v médiích dočteme, že nám brání v hubnutí a v cestě k vysněné postavě. Sacharidy přitom poskytují buňkám potřebnou ochranu a slouží nám jako zdroj energie.  

Kterým sacharidům se skutečně vyvarovat?

Sacharidy můžeme rozdělit na komplexní a jednoduché. Jednoduché sacharidy nazýváme také cukry a jsou to právě ty složky stravy, které neprospívají naší váze. Pokud sníme například čokoládu či jinou sladkost, rychle se nám zvýší hladina cukru v krvi. To zapříčiní uvolnění velkého množství inzulínu. Poté dojde opět k prudkému poklesu hladiny cukru v krvi, což se obvykle projeví velkou chutí na další sladké potraviny a hladem. Tyto jednoduché sacharidy nám tedy dodají energii, ale pouze na velmi krátkou dobu. Nadbytek cukrů, které tělo nezvládne zpracovat, se uloží v podobě nechtěné tukové tkáně. Navíc to jsou tzv. prázdné kalorie, které našemu tělu nepřináší žádné prospěšné látky. 

Jednoduché cukry neprospívají hubnutí

Které sacharidy jsou naopak důležité?

Zcela jinak v našem těle funguje metabolismus sacharidů komplexních. Ty se v těle musí nejprve rozložit na jednoduché sacharidy, cukr se tak do krve nedostane zdaleka tak rychle jako v případě jednoduchých sacharidů. Vzestup hladiny cukru v krvi je pozvolný, tělo tak nemusí produkovat velké množství inzulínu. Díky tomu nedojde ani k prudkému poklesu cukru v krvi a následnému hladu a chutím na sladké. Komplexní sacharidy nás zasytí na výrazně delší dobu. Vždy bychom měli dbát na to, aby drtivou většinu sacharidů v našem jídelníčku tvořily právě sacharidy komplexní. 

Zdravá snídaně obsahující komplexní sacharidy

Jaké zdroje sacharidů je vhodné zařadit do jídelníčku?

Mezi ideální zdroje komplexních sacharidů patří celozrnné pečivo, hnědá rýže, celozrnné těstoviny, ovesné vločky, luštěniny či pohanka. Vyvarujme se naopak bílému pečivu, sladkostem a slazeným nápojům, kde je přemíra cukrů jednoduchých. Jednoduché cukry obsahuje také ovoce, které však našemu tělu dodává mnoho vitamínů a minerálních látek. Je tedy určitě zdraví prospěšné ovoce konzumovat, ale v omezené míře a spíše v první polovině dne. 

Tloustneme po sacharidech k večeři?

Sacharidy mohou tvořit až 50 % našeho denního příjmu energie. Ve stravě by měly být v průběhu dne rovnoměrně zastoupeny. Vždy je ideální kombinovat sacharidy s bílkovinami a s  tuky . Určitě jste již slyšeli, že by se sacharidy neměly konzumovat k večeři. Není to pravda. Komplexní sacharidy si můžeme dopřát i k večernímu jídlu, podpoří kvalitní spánek a snažší regeneraci po tréninku. Pozor si dávejme pouze na jednoduché cukry v odpoledních a večerních hodinách. Každé tělo je však individuální a musíme vyzkoušet, který typ stravování nám bude vyhovovat. Někdo jí více sacharidů přes den a k večeři mu pak vyhovuje už jen lehčí jídlo v podobě bílkoviny se zeleninou. 

Někomu vyhovuje večeřet spíš bílkoviny se zeleninou