Jak číst etikety na potravinách

Je velice důležité naučit se číst údaje na obalech potravin, přitom je to úkol pro laika poměrně složitý. Všichni chceme jíst pestře, kvalitně a vyváženě. Pojďme se společně podívat na to nejzákladnější, na co bychom měli dbát při výběru potravin v obchodě.

Naučme se číst etikety výrobků

Složení výrobků je velice podstatné, naučme se jej číst

Složení výrobku je obvykle napsáno poměrně malým písmem, to by nás však nemělo odradit od jeho přečtení. Udává, ze kterých surovin byla potravina vyrobena. Zde jednoduše platí: čím méně surovin bylo použito, tím lépe. Pokud se jedná o dlouhý seznam ingrediencí, ze kterých většinu ani neznáme a mnoho z nich začíná na „E“, je většinou lepší podívat se po jiném výrobku. Pokud vidíme, že k výrobě jednoho produktu bylo použito například pět surovin a u podobného výrobku jiné značky se jedná o soupis dvakrát delší, určitě je lepší zvolit první variantu.

Dlouhý seznam ingrediencí obvykle neznamená nic dobrého

Pokud si jdeme koupit šunku, měli bychom chtít tu, v jejímž složení se vyskytuje co nejvyšší podíl masa a také co nejméně surovin. Většinou se jedná pouze o maso, sůl a případné koření. Pokud je však seznam ingrediencí výrazně delší, je jasné, že máme v ruce méně kvalitní výrobek, u kterého bude podíl masa nižší a jeho obsah bude nahrazen jinými surovinami, které zaručí, že bude výrobek držet svůj tvar a nebude se předčasně kazit.

Důležité je to, co je ve složení na prvních místech

Vždy se dívejme na to, co je ve složení výrobku na prvních místech. Všechny složky jsou vždy uváděny v sestupném pořadí. Toho, co je napsáno na prvním místě, obsahuje výrobek nejvíce. Pokud si chceme koupit opravdovou čokoládu, určitě by na prvním místě neměl být uveden cukr ani rostlinný tuk.

Složení potravin nám prozradí důležité informace

Sledujme také nutriční hodnoty potravin

Další důležitou informací je energetická hodnota daného výrobku a také zastoupení jednotlivých makroživin. Zde je dobré vědět, kolik energie bychom za den měli přijmout, tento údaj se odvíjí od našeho věku, pohlaví, fyzické aktivity a mnoha dalších faktorů. Ideální poměr makroživin není jednoznačně dán, osobně mi vyhovuje 30 % bílkovin, 40 % sacharidů a 30 % tuků. Někteří výživoví poradci preferují vyšší zastoupení sacharidů ve stravě. Potravina by nám zkrátka měla sedět do denního příjmu energie. V této tabulce najdeme také obvykle zastoupení jednotlivých vitamínů a minerálních látek v potravině.

Dávejme si pozor na jednoduché cukry

Pozor si dávejme především na cukr. Ten by ve složení výrobku neměl být uveden na prvním místě a jeho hodnota v tabulce energetických hodnot by také neměla být vysoká. Zde najdeme položku „sacharidy“ a obvykle o řádek níže „z toho cukry“. Právě cukry bychom měli přijímat velice omezeně, pokud chceme jíst zdravě či dokonce zhubnout. Tuky jsou ve stravě důležité, ale měly by být vždy z kvalitních zdrojů – ořechy, semínka, avokádo. Tuky však mají vysokou energetickou hodnotu, je proto dobré to s nimi nepřehánět. Hlídat bychom si měli také obsah sodíku v potravinách, jeho ideální příjem jsou 2 g denně.

Vybírejme skutečně zdravé potraviny, naše tělo nám poděkuje

V neposlední řadě by nás měla zajímat také doba použitelnosti výrobku. Pokud se naučíme všechny tyto parametry sledovat, bude naše strava o mnoho zdravější než doposud. I když to bude časově trochu náročnější, než se v etiketách zorientujeme, naše tělo nám dřív či později poděkuje.

Vybírejme si jen kvalitní potraviny