Tuky jsou nedílnou součástí jídelníčku

Tuky fungují jako velice důležitý zdroj energie, napomáhají udržování stálé tělesné teploty a také fungují jako ochrana našich orgánů před mechanickým poškozením. Umožňují tělu správně využívat vitamíny rozpustné v tucích. Spolu s bílkovinami a se sacharidy patří mezi základní makroživiny - náš organismus je zkrátka potřebuje. 

Kolik tuků bychom měli přijímat?

Tuky by měly tvořit přibližně 30-35 % denního energetického příjmu. Přísun tuků je třeba si hlídat. Jejich nadměrné zastoupení ve stravě znamená vyšší příjem energie, kterou je potřeba vydat pohybem, aby nedocházelo k přibývání na váze. Náš příjem tuků ve stravě by však nikdy neměl klesnout pod 20 g za den. Tím bychom riskovali nedostatek vitamínů A, D, E a K, které jsou rozpustné pouze v tucích, a také esenciálních mastných kyselin.

Avokádo je výborný zdroj tuků

Je důležitý výběr zdrojů tuků?

Velice důležité však je to, jaké tuky si do svého jídelníčku vybereme. Tuky jsou složeny z glycerolu a mastných kyselin. Složení těchto mastných kyselin určuje to, zda jsou tuky pro naše zdraví "dobré" či "špatné". Ty "špatné" se vyznačují velkým obsahem nasycených mastných kyselin a transmastných kyselin. Najdeme je například v tučném mase, tučných mléčných výrobcích, v másle, uzeninách či v sádle. Není vhodné konzumovat smažená jídla. Nadměrný příjem těchto tuků vede ke zvyšování hladiny LDL cholesterolu, který má na náš organismus negativní vliv. Snižuje se naopak hladina zdraví prospěšného HDL cholesterolu, dochází také ke zvyšování rizika vzniku cukrovky 2. typu a kardiovaskulárních onemocnění. V neposlední řadě vedou také k ukládání tuku v těle. 

Vyhýbejme se fast foodu a smaženým pokrmům

Které tuky jsou tedy pro naše tělo prospěšné?

"Dobré" tuky, které jsou pro naše zdraví důležité, se vyznačují větším obsahem nenasycených mastných kyselin (omega 3 a omega 6). Výbornými zdroji jsou ořechy, semínka, ryby a rostlinné oleje. Můžeme vyzkoušet také avokádo, ze kterého se dají udělat výborné pomazánky, či různá ořechová másla. Tyto tuky přispívají ke snižování hladiny cholesterolu v krvi a snižují krevní tlak. Pozitivně působí také na cévní systém. 

Ořechy a semínka obsahují zdravé tuky