Proč cvičit jógu?

Jóga se v poslední době stává víc a víc populární. Pro některé lidi není jen cvičením, ale komplexním životním stylem. Pokud ji zkusíte, dopřejete svému tělu nejen zasloužené protažení, ale také řadu dalších benefitů.

Yoga je vhodná pro všechny bez rozdílu věku

Koncentrujeme se jen sami na sebe

Díky józe protáhneme a posílíme skutečně celé tělo, zároveň se však zaměříme i na uvolnění naší mysli. V průběhu cvičení se koncentrujeme jen sami na sebe, na náš dech, prováděný pohyb, uvědomujeme si, jak jsou nám dané pozice příjemné či naopak nepříjemné. Učíme se vnímat sami sebe, svoje tělo. Odpoutáme se od myšlenek, které nás zahlcují, zbavíme se stresu a soustředíme se jen na to, co se odehrává právě teď.

Naučíme se dýchat a zbavíme se stresu

Když jsme ve stresu, častokrát dech zadržujeme. Občas si chceme odpočinout a doslova si vydechnout. Jóga nás učí dýchat. V průběhu lekce jógy je obvykle část věnovaná sledování a ovlivňování našeho dechu. Správné dýchání má pozitivní vliv na naši nervovou soustavu i emoce. Dechová cvičení z jógy můžeme aplikovat i v každodenních situacích, kdy se cítíme pod tlakem.

Jóga nás naučí správně dýchat

Ušitá na míru

Jóga nám dá přesně to, co v danou chvíli potřebujeme. Pokud se chceme zklidnit, uvolnit, jóga se o to postará. Pokud jsme naopak unavení a potřebovali bychom spíše dodat energii, jóga nám pomůže. Má blahodárný vliv na naši psychiku, pokud budeme pravidelně cvičit jógu, budeme se cítit bezstarostněji. Pomůže nám také od bolesti zad po celodenním sezení v kanceláři. Přispívá k lepšímu fungování trávící soustavy.

Je vhodná pro každého

Jóga patří mezi sportovní aktivity, kterým se můžeme věnovat skutečně celý život. Je vhodná pro děti i pro seniory, mohou se jí věnovat lidé s nadváhou či těhotné ženy. Vždy je potřeba vybrat vhodné pozice či si je patřičně upravit, zjednodušit, ale jógu může cvičit skutečně kdokoliv. Jóga rozvíjí koordinační schopnosti, čímž může dojít ke zlepšení techniky v jiném sportu, kterému se věnujeme. Koordinace pohybů je důležitá i pro lidi vyššího věku, kteří se často obávají pádů. Jóga je vhodná jako doplněk k silovému tréninku, běhu či jakékoliv jiné sportovní aktivitě.

Je důležité vnímat své pocity v jógových ásanách

Zvýší kondici a zpevní celé tělo

Jóga však nemusí být jen o protažení, odbourání stresu a dechových technikách, existuje mnoho stylů jógy, které patří mezi náročnější pohybové aktivity. Pravidelné cvičení jógy tak může vést k výraznému zlepšení fyzické kondice, zpevnění těla i redukci hmotnosti.

Díky józe můžeme zhubnout a zpevnit postavu