9 rad, jak konečně zhubnout

Mnoho z nás bojuje s nadváhou již dlouhou dobu a stále si s tímto problémem neví rady. Zkoušíme různé drastické diety, jejichž efekt mnohdy nemá dlouhého trvání. Stačí však udělat pár relativně malých změn ve své životosprávě, které výrazně přispějí ke snížení naší hmotnosti i zlepšení zdravotního stavu a získání fyzické kondice. 

Ve stravě bychom měli mít dostatek zeleniny

1) Jezte pravidelně. Častokrát toto doporučení zní, že bychom měli jíst pět porcí jídla za den. Nemusí to být přímo takto, ale pravidelná strava, i kdyby to byly jen tři jídla denně, je účinnou prevencí toho, abychom po stresujícím dni v práci večer nevyjedli vše, co se nachází v naší lednici. Když budeme jíst průběžně během dne a nevzpomeneme si na jídlo až večer, nebudeme tak hladoví a je velká šance, že i večer dokážeme udržet svoje chutě na uzdě. 

2) Vyčleňte ze stravy potraviny, které mohou způsobovat nárůst tělesné hmotnosti. Častokrát se jedná o smažené pokrmy, smetanové omáčky, knedlíky, bílé pečivo, sladkosti, chipsy a jiné slané pochutiny. Vždy lze vymyslet nějaký druh náhrady za danou potravinu - místo bílého rohlíku zkuste žitné pečivo, místo smaženého řízku zvolte kuřecí steak a jako náhrada za knedlík skvěle poslouží i rýže nebo brambory. Místo chipsů zobejte oříšky. 

Jídelníček by měl obsahovat všechny makroživiny

3) Přestaňte sladit a odvykněte si na sladkou chuť. Pokud si sladíte kávu dvěma cukry, zkuste si dát jen jeden. Uvidíte, že když to po čase zkusíte úplně bez cukru, bude vám káva také chutnat. Všechno je to jen o zvyku. Doporučuji přestat konzumovat slazené limonády, nezdá se to, ale obsahují opravdu hodně kalorií a našemu tělu nepřinášejí nic prospěšného. Pokud pijete ovocné šťávy, zvolte džus, který je ze 100 % ovoce a nařeďte si jej vodou. I když jsou džusy zdravé, mají hodně cukrů.

4) Pozor na sacharidy. Můžete i nadále konzumovat rýži, brambory, ovesné vločky, žitné pečivo a další potraviny, které máte rádi. Zkuste si ale pohlídat jejich množství. Zkuste vždy část tohoto zdroje sacharidů nahradit zeleninou. Zeleniny může být klidně velká porce, aby vás dostatečně zasytila. Dodá vám navíc mnoho potřebných vitamínů a minerálních látek. Ovoce konzumujte spíše v první polovině dne.

5) Dbejte na pitný režim. Pohlídejte si, že za den vypijete alespoň 2,5 litru vody. Kromě čisté vody můžete konzumovat také neslazené čaje.

Pitný režim je při hubnutí velice důležitý

6) Zařaďte pravidelnou sportovní aktivitu. Je na vás, jaký sport si vyberete. Možná vás zaujme běhání, silový trénink či například power yoga. Je důležité si v nové aktivitě zvyknout na pravidelnost a věnovat se jí v ideálním případě alespoň dvakrát týdně. Pokud máte skutečně málo času, dejte si zpočátku závazek, že budete cvičit jednou týdně. I to se počítá a je důležité u nové aktivity především dlouhodobě vydržet.

7) Hýbejte se. Nejedná se jen o pravidelný sport. Ale pokud to nemáte daleko do práce, zkuste chodit pěšky nebo jezdit na kole. Nebo alespoň vystupte z tramvaje o dvě zastávky dříve. Zkuste nepoužívat výtah a choďte po schodech. Když potřebujete nakoupit, nejezděte autem a zkuste to také pěšky. O víkendu vezměte rodinu na procházku do přírody. I takový výdej energie je důležitý a v součtu může mít velký význam.

Vyberte si pohybovou aktivitu, která vás bude bavit

8) Dopřejte si dostatek spánku a relaxace. Nenaložte si toho příliš, myslete na to, že je důležité si i odpočinout. Jedná se nejen o kvalitní spánek, ale třeba také o meditaci, masáž či jen večerní pohodu, kdy nemusíte vůbec nic. Dopřejte si ji, zasloužíte si ji.

9) Netrestejte se a mějte se rádi. Pokud ve vašem novém režimu nebude vše vycházet přesně tak, jak má, nebuďte na sebe naštvaní. Je důležité, že se snažíte, příště to bude lepší. Pokud se vám naopak bude dařit, chvalte se za každý úbytek centimetrů v pase a ve svém snažení vytrvejte.

Nestresujte se, odpočívejte a mějte se rádi

Pokud nevíte, jak si sestavit jídelníček, ráda vám vytvořím jídelníček na míru online. Obsahuje běžně dostupné suroviny, mnoho variant jídel a také rad a tipů, jak zhubnout a váhu si udržet!