Jak začít běhat

Je tu nový rok a možná chcete dodržet své předsevzetí a zhubnout do plavek. Nebo chcete získat fyzickou kondici, nezadýchat se, když jdete do schodů či dobíháte autobus. U mě byl běh „láska na první pohled“, a tak vám zkusím dát pár doporučení, jak se do něj zamilovat a přijmout jej jako pravidelnou aktivitu a součást vašeho života.

Běh a hubnutí

Běhejte pomalu

Spousta lidí říká, že nedokáže uběhnout v kuse například kilometr. Také jsem měla ten samý pocit, popadala jsem dech i po sto metrech. Problém je většinou však v tom, že běžíme příliš rychle. My ale nechceme běhat sprinty, chceme naše tělo naučit, aby zvládlo běžet časem například třicet minut bez pauzy. Proto musíme zvolnit, zpomalit naše tempo. Tou nejjednodušší pomůckou je běžet takovou rychlostí, abychom byli schopni říct souvislou větu. Je dobré zkusit si jít zaběhat s kamarádkou a v průběhu běhání prohodit pár slov. Pokud máte pocit, že to jde, kamarádka vám rozumí a pro vás to není příliš vyčerpávající, je to dobrá rychlost do začátku. Ve dvou vám navíc běh lépe uteče a nebudete mít tendenci neustále kontrolovat čas či uběhnuté kilometry. Další možností je měřit si tepovou frekvenci. Pokud se rozhodnete zvolit tuto možnost, je dobré pořídit si sporttester. Pokud se vychýlíte ze zóny pro získávání kondice, která bývá na úrovni 65-75 % vaší maximální tepové frekvence, sporttester vás na to ihned upozorní hlasitým pípáním.

Střídejte běh s chůzí

Pokud jste naprostý začátečník, může se stát, že i sebepomalejší tempo běhu pro vás bude příliš náročné. To vůbec nevadí a je to normální. V tomto případě střídejte pomalý běh s chůzí. Běžte, a jakmile ucítíte, že je to nad vaše síly, přejděte do rychlé chůze. Nikdy ale nezastavujte úplně, vždy se snažte alespoň o rychlejší chůzi. Jestli pro začátek zvládnete svůj běh kombinovaný s chůzí po dobu třiceti minut, můžete na sebe být pyšní. Postupně zkuste prodlužovat úseky, které běžíte, a zkracovat ty, které jdete rychlou chůzí. Časem se dopracujete k tomu, že pro vás nebude problém celých třicet minut běžet.

Střídejte běh s rychlou chůzí

Investujte do kvalitní běžecké obuvi

Jako velké pozitivum běhání vnímám jeho časovou i finanční nenáročnost. Vyběhnete rovnou z domu, nemusíte nikam jezdit, nikde se převlékat, ztrácet čas v MHD či v autě. Také si nepotřebujete kupovat žádné permanentky, vybavení, do outfitu také není potřeba investovat velké peníze. Co ale doporučuji, tak je určitě kvalitní běžecká obuv. Běhání je aktivita, která je poměrně náročná na vaše klouby, když zvolíte vhodnou obuv, výrazně napomůžete svému zdraví. Doporučuji zajít do specializované běžecké či alespoň sportovní prodejny, kde vám kvalifikovaná obsluha poradí, který model je skutečně ten nejvhodnější právě pro vás.

Nezapomeňte na rozcvičku a protažení

Než si půjdete poprvé zaběhat, určitě si dejte dynamickou rozcvičku. Před samotným během alespoň chvíli jděte. Je dobré takto připravit tělo na zátěž, zahřát ho. Jakmile budete mít za sebou váš trénink, opět ještě chvíli jděte, vydýchejte se a na závěr si dejte kvalitní strečink. Běhání je aktivita, na kterou vaše tělo nebylo doposud zvyklé, a tak by se jinak mohlo stát, že by vás další den bolely všechny svaly.

Kdykoliv a kdekoliv

Na běhání se velice snadno vytvoří zdravá závislost. Dá se běhat v létě i v zimě, dokonce i tehdy, když prší nebo sněží, jde to i za tmy. Stačí se vhodně obléci. Běhat můžete navíc opravdu kdekoliv. 

Vyběhnout ven v dešti vyžaduje překonat hranici svého komfortu, ale ne nadarmo se říká, že právě tam najdeme ty nejlepší věci :-). 

Běhání zvýší fyzickou kondici