Co je to bazální metabolismus a proč je při hubnutí důležitý

Mnoho lidí si myslí, že pokud chce zhubnout, je potřeba co nejméně jíst. I já jsem si přesně toto myslela, než jsem se začala o zdravé stravování a hubnutí skutečně zajímat. Hladovění je však tou nejhorší cestou k vysněné postavě, nikdy nás k vysněnému cíli nedovede.

Nikdy bychom neměli hladovět

Drastické diety nás k vysněné postavě nedovedou

Pokud jíme méně, než ve skutečnosti potřebujeme, dostaneme se do permanentního stresu, naše tělo se bojí, že mu dlouho nedáme najíst, a tak se snaží schovávat si kalorie do zásoby v podobě tukových polštářků. Hubnutí nefunguje, naše váha se nehýbe. Navíc dojde ke zpomalení bazálního metabolismu, který má při hubnutí klíčovou roli. Nastavení optimálního kalorického příjmu při hubnutí je naprosto zásadní věc a také velmi individuální.

Musíme příjmem energie zabezpečit základní životní funkce

Bazální metabolismus nám udává, jaké množství energie naše tělo potřebuje pro zabezpečení všech základních životních pochodů při naprostém fyzickém i duševním klidu a normální teplotě. Bazální metabolismus má největší podíl na našem celkovém výdeji energie, je tedy pro efektivní hubnutí velice důležitý. Je ovlivněný řadou faktorů, mezi které patří zejména věk, pohlaví, svalová hmota, fyzická kondice, ale také tělesná teplota či užívané léky.

Nesprávnou dietou bychom si mohli bazální metabolismus poškodit

Bazální metabolismus lze ovlivnit fyzickou aktivitou

Hodnota bazálního metabolismu se obvykle s věkem snižuje a muži ji mívají vyšší. Svou roli zde hraje také dědičnost. Zároveň však můžeme bazální metabolismus do značné míry ovlivnit fyzickou aktivitou. Pokud se začneme více hýbat, získáme více svalové hmoty a náš metabolismus se zrychlí. Můžeme si tedy poté dovolit zkonzumovat více jídla bez toho, aby se to negativně podepsalo na naší postavě.  

Nikdy se neřiďme univerzálními jídelníčky v časopisech

Aktuální hodnotu bazálního metabolismu je možné si jednoduše vypočítat podle vzorce anebo si jej změřit na přístroji InBody či jiné diagnostické váze. Tento údaj je naprosto individuální, proto nikdy není vhodnou variantou řídit se zdravými jídelníčky na hubnutí zdarma, které můžete najít v časopisech či na internetu, protože nejsou sestaveny podle individuálních potřeb. Mohli bychom riskovat právě snížení našeho bazálního metabolismu.

Žádný jídelníček nemůže být univerzální

Pokud nechceme hubnout svaly, je potřeba jíst dostatečně

Pokud chceme skutečně zhubnout, vždy je důležité energeticky pokrýt hodnotu našeho bazálního metabolismu. Pokud tak neučiníme a náš energetický příjem je příliš nízký, budeme bojovat s velkým hladem a naše tělo začne využívat bílkoviny, aby vůbec zabezpečilo základní životní funkce. Důsledkem toho přicházíme o svalovou hmotu místo tukové tkáně, což je samozřejmě špatně. Tukové polštářky na bříšku a hýždích se drží a místo toho se nám snižuje bazální metabolismus, fyzická kondice a naše tělo vůbec nevypadá tak, jak bychom si přáli.

Strava by měla být pravidelná a jít ruku v ruce s pohybovou aktivitou

Tou ideální variantou je tedy dostatek kvalitní stravy v kombinaci s pohybovou aktivitou. Je dobré jíst pravidelně, určitě nevynechat snídani. Ve svém jídelníčku bychom měli mít dostatek bílkovin, zdravých tuků i komplexních sacharidů. Dbejme na dostatek zeleniny, ovoce si dejme v dopoledních hodinách. Je dobré najít si aktivitu, která nás skutečně chytne a na kterou se budeme těšit. Jen u toho, co nás opravdu baví, dlouhodobě vydržíme.

Sport nás musí bavit

Ráda vám sestavím jídelníček na míru online

Sestavuji jídelníček na míru online, který vychází z kvalitních a běžně dostupných surovin a poskytne vám návod, jak konečně zhubnout bez počítání kalorií. Lze jej držet dlouhodobě, není určen například jen na týden či na 14 dní. Vždy si můžete vybrat pokrm, na který máte zrovna chuť. Více informací se o něm dočtete ZDE.  

Jídelníček od výživového poradce vám hubnutí usnadní