9 tipů, jak posílit imunitu

Podzim a zima patří mezi období, kdy mnoho lidí zasáhne chřipka či nachlazení. Nemusí to však být náš případ. Pokud zapracujeme na své imunitě, podzimní viróza se nám vyhne obloukem. Co lze tedy udělat pro to, abychom ustáli tuto etapu roku ve zdraví?

Pro posílení imunity je důležitá vyvážená strava, ale také pobyt na čerstvém vzduchu a zvýšená hygiena.

Zajistěme tělu dostatek vitamínů a minerálních látek

  1. Jezme pravidelně po menších porcích. Začněme den vydatnou snídaní, dopřejme si kvalitní oběd a neošiďme ani večeři. Na svačiny bychom také neměli zapomínat. Nechoďme spát hladoví, ale ani s plným žaludkem.
  2. Náš jídelníček by měl obsahovat ovoce, zeleninu, celozrnné obiloviny, luštěniny, vhodné jsou také mléčné výrobky. Dopřejme si kvalitní libové maso, ryby, vejce a ořechy. Je vhodné jíst pestře, jen tak zajistíme, že tělu nebude nic scházet. Dbejme na dostatečný přísun bílkovin, komplexních sacharidů i zdravých tuků. Důležitý je také pitný režim.
  3. Imunitní systém účinně podpoříme dostatečnou konzumací ovoce a zeleniny. Mezi nejvhodnější druhy z hlediska obsahu vitamínu C patří například černý rybíz, kiwi, jahody, šípek, červená paprika, brokolice či růžičková kapusta. Česnek, cibule, zázvor a křen obsahují antibakteriální látky a hodí se tak jako prevence onemocnění.
V zimním období bychom měli konzumovat hodně ovoce a zeleniny.
 

Zůstaňme aktivní i v zimě

  1. Aktivní pohyb je nedílnou součástí zdravého životního stylu. Posilování fyzické kondice je nezbytným předpokladem pro funkční obranyschopnost našeho těla. Je na nás, jaký sport si vybereme, může se jednat o některou ze s kupinových lekcí cvičení  či například o silový trénink. Pokud zvolíme venkovní sportovní aktivitu, dbejme na to, abychom při ní neprochladli.
  2. Pobyt venku je důležitý. I když počasí není tak lákavé jako v létě, dopřejme si nějaký čas strávený na čerstvém vzduchu. Pročistíme si hlavu, ale především pomůžeme našemu tělu vyrovnat se s různými viry, bakteriemi a škodlivými látkami. Náš organismus se tak přirozeně stane odolnějším.
  3. Dalším způsobem, jak posílit imunitní systém, je otužování. Výborným pomocníkem se tak může stát například finská sauna, ale účinné je také sprchování studenou vodou. Pokud však s otužováním nemáme žádné zkušenosti, určitě bychom měli začít pomalu a postupně.
Sportovat venku můžeme i v zimě.
 

Dopřejme si dostatek spánku a regenerace

  1. Spánek je pro naši imunitu velice podstatný. Měli bychom dbát na to, abychom spali každý den osm hodin. Věnujme se i pasivnímu odpočinku. Toto období je ideální pro trávení času doma pod dekou s horkým čajem a oblíbenou knížkou. 
  2. Zvýšenou pozornost bychom měli věnovat také hygieně. Je dobré myslet na častější umývání rukou.
  3. Pokud je to možné, vyhýbejme se místům s velkou koncentrací lidí.

Zima je ideálním období pro saunování.