10 důvodů, proč se věnovat silovému tréninku

Chcete začít se silovým tréninkem a nejste si jisti? Podívejte se na seznam výhod, které vám cvičení se záteží přinese. Nejedná se jen o samotný nárůst svalů a síly, ale také o pomoc při hubnutí či o řadu zdravotních benefitů. 

Posilování přispívá k redukci tuku

  1. Budeme mít více svalů

Pokud je silový trénink prováděn skutečně správně, vede k hypertrofii svalových vláken. Dříve bylo silové cvičení doménou mužů, dnes si nelze nevšimnout, že se i ženy zajímají o tento druh sportu. Nicméně existuje pořád mnoho žen, které se bojí zvedat těžší váhy. Nechtějí totiž vypadat jako kulturistiky, chtějí jen trochu zhubnout, zpevnit se, proto mají pocit, že bude lepší cvičit s menším závažím. U začátečnic je to samozřejmě dobře, ale ženy se skutečně nemusí bát toho, že by jejich tělo vlivem silového tréninku vypadalo příliš mužně. Ženy totiž přirozeně nemají předpoklady k velkému nárůstu svalové hmoty. Na internetu můžeme najít obrázky žen, které se zjevně věnují kulturistice. Za touto svalovou hypertrofií však stojí léta každodenního extrémně náročného tréninku v posilovně, dokonale vyvážený stravovací plán a také řada suplementů. Běžným cvičením v posilovně dvakrát či třikrát v týdnu a zdravější stravou není možné dosáhnout takových výsledků. Pravidelným silovým tréninkem lze však získat i v případě žen výrazně více svalové hmoty než například u vytrvalostních sportů. Je důležité dbát na vyvážený jídelníček, zejména na to, aby se v naší stravě nacházel dostatek bílkovin. Jídelníček můžete doplnit i o kvalitní proteinový nápoj

  1. Redukce podkožního tuku

Silový trénink je ideální volbou nejen pro samotný nárůst svalové hmoty, je výborným pomocníkem také při hubnutí. Řada studií potvrzuje, že silový trénink dokáže výrazně zrychlit fungování našeho metabolismu až na 48 hodin po tréninku. Čím více svalové hmoty se v našem těle nachází, tím více energie potřebujeme. Sval nám pomáhá spalovat nadbytečné kalorie, i když zrovna odpočíváme. Tím lépe se také zbavujeme nežádoucích tukových polštářků. Ženy, které se věnují silovému tréninku, si tak mohou dovolit přijímat větší množství energie. Silový trénink nám tedy pomůže naše tělo zpevnit a vytvarovat a také zredukovat podkožní tuk.

  1. Zvýšení hustoty a pevnosti kostní hmoty

Osteoporózou nejvíce trpí ženy po menopauze. Jedná se o onemocnění, kdy dochází k úbytku kostní tkáně. Důsledkem je pak vyšší riziko vzniku zlomenin. Silový trénink je výbornou prevencí vzniku osteoporózy.

  1. Zlepšení držení těla

Tento benefit je v dnešní době velice důležitý. Většina z nás má sedavé zaměstnání, kdy se hrbíme u počítače. Mnoho lidí trpí bolestmi zad, které jsou způsobeny právě vadným držením těla. Pokud si silový trénink nastavíme správně, může nám s těmito problémy výrazně pomoci. Odstraníme tak svalové dysbalance a posílíme oslabené svaly.

Funkční trénink je zábavnou a efektivní formou cvičení

  1. Pevnější kůže a méně celulitidy

Pokud bychom bez cvičení ztratili hodně tukové hmoty, naše tělo nebude vypadat zpevněně a bude se na něm nacházet velké množství povislé kůže. Pokud se zbavíme přebytečného tuku a zároveň se zaměříme na budování svalové hmoty, vzhled naší pokožky se výrazně zlepší. Mnoho žen také zaznamená, že jim postupně mizí celulitida.

  1. Prevence civilizačních onemocnění

Civilizační choroby jsou způsobeny především sedavým životním stylem a nezdravou stravou. Pokud se budeme věnovat pravidelnému cvičení v posilovně, můžeme jim účinně předcházet. Z vážných civilizačních chorob můžeme jmenovat například obezitu, neplodnost, cukrovku 2. typu, depresi, vysoký krevní tlak či kardiovaskulární onemocnění.

  1. Zvýšení síly

Změny, které se v našem těle budou odehrávat na základě adaptace na silový trénink, mohou zlepší naše každodenní fungování. Nejedná se pouze o výkon při samotném silovém tréninku, ale také zvedání běžných předmětů, chůze nebo stání. Pokud rádi sportujete, silový trénink vám pomůže zvýšit naše výsledky i v jiných sportech.

  1. Zlepšení koordinace pohybů a snížení rizika vzniku zranění

Pokud budeme cvičit silově, zvýší se naše síla a dojde k nárůstu svalové hmoty. Dojde také ke kvalitnějšímu přenosu nervového vzruchu z řídícího centra do cílového svalu. Pohyby tak budeme provádět koordinovaněji a efektivněji. Tím výrazně snížíme riziko vzniku zranění.

  1. Prevence stárnutí

S vyšším věkem bývá spojena ztráta svalového hmoty neboli sarkopenie. Tento úbytek svalové hmoty je součástí procesu stárnutí stejně jako například osteoporóza. Pokud budeme svaly našeho těla pravidelně posilovat, lze sarkopenii účinně předcházet. Se silovým tréninkem můžeme začít ve kterémkoliv věku. Pokud již k nějakému úbytku svalové hmoty došlo, silový trénink nám pomůže ji opět vybudovat.

  1. Vyšší sebevědomí

Spolu se změnou konfekční velikosti se obvykle dostaví i vyšší sebevědomí. Silový trénink nám pomůže se zpevněním postavy, s redukcí tuku, naše tělo bude vypadat výrazně lépe a my budeme spokojenější. Zdá se to nepodstatné, ale opak je pravdou. Zvláště ženy se často stydí za svou postavu a silový trénink jim může psychicky výrazně pomoci, aby začaly mít rády samy sebe a své tělo.

Zpevněná postava nám dodá zdravé sebevědomí