Quinoa je vzácný poklad nejen Inků

Quinoa neboli merlík čilský je rostlina, která pochází z Jižní Ameriky. Ze semen se tradičně mlela mouka nebo sloužila k zahušťování polévek či k přípravě kaší. Quinoa dávala sílu válečníkům i malým dětem. Její zdraví prospěšné vlastnosti si však zaslouží pozornost i v moderním světě.

Kaše k snídani

 

Posiluje svaly i kosti, je lehce stravitelná

Quinou můžete zakoupit ve třech druzích. Bílá má jemnou máslovou chuť, podobá se rýži. Červená je křupavější a má oříškovou příchuť. A černá je nejkřupavější a chuťově nejvýraznější. Quinoa je bohatá na vlákninu, díky čemuž podporuje pohyblivost střev a vstřebávání důležitých látek. Je lehce stravitelná a nenadýmá. Navíc slouží jako prevence rakoviny prsu. Obsahuje mnoho bílkovin, působí na růst svalové hmoty a na regeneraci poničených tkání. Bílkoviny v ní obsažené jsou složeny ze všech esenciálních aminokyselin, které naše tělo potřebuje. Má velký obsah vápníku a hořčíku. Posiluje tak naše kosti, napomáhá kvalitnějšímu spánku a ovlivňuje správné fungování svalů a přenos neuronů. Obsahuje vitamín E, který je antioxidant a chrání tak naše tělo před volnými radikály. Snižuje riziko rakoviny, působí pozitivně na naši nervovou soustavu, na plodnost a činí naši pleť mladší a zářivější. Patří mezi kvalitní zdroje sacharidů, upravuje hladinu cukru v krvi, je vhodná pro diabetiky. Má nízký glykemický index, díky čemuž nás zasytí na dlouhou dobu a je vhodná při hubnutí.

Zdravá příloha k masu

Je výborná jako sladká kaše i příloha k masu

Quinoa je výborná k přípravě sladkých kaší, které uvítáme zejména na snídani. Smícháme například s ovocem, ořechy a kousky vysokoprocentní čokolády. Můžeme přidat trochu bílého jogurtu. Quinoa je vhodná také jako příloha. Můžete ji použít k masu i k vegetariánským pokrmům, kterým navíc dodá díky svému složení další potřebné bílkoviny. Dále ji lze smíchat s kousky kuřecího masa, zeleninou, olivami a zasypat strouhaným sýrem, čímž si vytvoříme pokrm podobný rizotu