Jahody jsou výborné na hubnutí i detoxikaci

Někdy jsou v módě čistě ovocné diety, někdy je naopak veškeré ovoce tabu. Pokud se chceme stravovat dlouhodobě zdravě, určitě je důležité jíst vyváženě, ovoce z jídelníčku nevyřazovat, ale jíst ho s mírou, protože obsahuje jednoduché cukry, které by mohly přispívat k nárůstu tělesné hmotnosti.

Jahody mají málo kalorií

Jahody mají nízký glykemický index a jsou nízkokalorické

Existují druhy ovoce, které jsou do diety vhodnější než jiné. Jahody patří mezi to ovoce, kterého se ani při hubnutí nemusíme obávat. Působí jako přírodní antioxidanty, jsou plné vitamínů a minerálních látek. Najdeme v nich vitamíny skupiny B, vitamín C, A, E, kyselinu listovou, betakaroten, draslík, hořčík, zinek a vápník. Zabraňují stárnutí a slouží jako prevence chudokrevnosti, vysokého krevního tlaku nebo dny. Jahody mají močopudné účinky, přispívají k pročištění střev a dokážou také snížit hladinu škodlivého cholesterolu. Mají vysoký obsah vlákniny, nízký glykemický index a málo kalorií.

Ostružiny, maliny, třešně… to vše si můžeme dopřát

Kromě jahod si můžeme jídelníček zpestřit borůvkami, rebarborou, ostružinami, malinami, třešněmi, višněmi, nektarinkami, broskvemi nebo švestkami. Samozřejmě není žádný prohřešek konzumovat i jiné druhy ovoce, ale pokud si dáme například banán, je důležitější více si ohlídat jeho množství. Vždy bychom si však měli vybrat ovoce, které není přezrálé, lepší jsou naopak méně zralé kusy. Ovoce bychom neměli jíst ve večerních hodinách, na ovocná jídla je vhodnější první polovina dne.

Ovoce je vhodné jíst ke snídani a k dopolední svačině

Ovoce je ideální kombinovat s bílkovinami

V dietním režimu nejsou vhodné kompoty, ovocné pyré ani sušené ovoce, tyto výrobky většinou obsahují přidaný cukr. Ovoce je ideální čerstvé, když jej zkombinujete například s tvarohem či bílým jogurtem, dodáte tělu bílkoviny a nebudete pociťovat hlad výrazně delší dobu. V létě je také výborný nápoj z rozmixovaného ovoce smíchaného s proteinem. Můžete přidat lístek máty, pár kostek ledu a osvěžující drink je na světě.

Výborná je kombinace jahod a proteinu