Tajemství intervalového tréninku

Cvičíte, běháte, snažíte se ze všech sil, ale to, co mělo dříve na vaši postavu obrovský efekt, nemá najednou efekt téměř žádný? Vaše tělo už si na zátěž jednoduše zvyklo a dostavila se stagnace. Proti ní lze ale bojovat, výborným řešením je zařazení intervalového tréninku.

Střídání sekvencí o vysoké a nízké intenzitě je vysoce efektivní metodou spalování tuků i zvyšování fyzické kondice. Intervalový trénink má velkou výhodu také v časové nenáročnosti. Postačí vám 20 minut intenzivního tréninku místo hodiny monotónního cvičení. Navíc zrychlíte svůj metabolismus ještě na dlouhou dobu od skončení fyzické aktivity. Vaše tělo potom tedy spaluje tuk, i když už žádný pohyb nevykonáváte.

Před začátkem tréninku se rozcvičte. Potom již přichází na řadu samotný intervalový trénink. Ten se v případě běhu může skládat z první fáze, kterou tvoří sprint, kdy běžíte tak rychle, jak jen dokážete. Tato etapa by měla trvat 30-60 s. Poté následuje druhá fáze, která by měla trvat dvojnásobek fáze první, tedy 60-120 s, a její náplní je lehký klus. Tyto dvě etapy stále střídáme. Až nám intervaly dají požadovanou délku tréninku, potom si dopřejeme alespoň 5 minut chůze, ať tělo zklidníme. A na závěr opět protáhneme.

Intervaly si můžete zvolit i odlišné, záleží především na vaší kondici a na tom, aby trénink nebyl stále stejný. Pokud vás nebaví běh, můžete takto provozovat jakýkoliv jiný sport. Plavání, jízdu na kole, cvičení s vlastní vahou či s pomůckami.